Ga naar Nederlandse website  Go to English website

Week 42 - Bijwerkingen Levodopa

BLOG 9:

BIJWERKINGEN van Levodopa.

Levodopa/Carbidopa (Levodopa is de werkzame stof en Carbidopa is de hulpstof), merknaam is Sinemet. Dit ‘medicijn’ is op dit moment het best werkende middel om de symptomen van Parkinson te verlichten, Levodopa vult als het ware het ontstane tekort van Dopamine aan. Als er te weinig Dopamine wordt geproduceerd door onze hersenen krijgt men o.a. motorische klachten (stijfheid, krampen, tremors, darmklachten etc.), maar ook psychische klachten kunnen ontstaan (depressie, stemmingswisselingen, karakter verandering, cognitieve achteruitgang, etc.). Levodopa is ook met de hulpstof Benserazide verkrijgbaar, merknaam is Madopar. ‘Medicijn’ zette ik tussen aanhalingstekens want Levodopa geneest niet, ook wordt het ziekteproces niet vertraagd. Levodopa verlicht alleen de symptomen, en helaas is de werking, naarmate het ziekteproces vordert, steeds minder. Dat komt doordat de capaciteit om dopamine op te slaan in de hersenen steeds kleiner wordt omdat de betreffende cellen afsterven bij Parkinson patiënten. 

Helaas ervaren veel patiënten ongewenste bijwerkingen door het gebruik van Levodopa, en naarmate de dosis wordt verhoogd zullen de bijwerkingen steeds prominenter aanwezig zijn. Wel verdwijnen bepaalde bijwerkingen na verloop van tijd omdat je lichaam gewend raakt aan Levodopa, maar dat is voor iedereen verschillend. Het is een kwestie van uitproberen.

De meest voorkomende bijwerkingen bespreek ik hieronder:

 • onvermogen om bepaalde impulsen te weerstaan, het zogenaamde ongeremd gedrag op het gebied van gokken, excessief verzamelen, winkelen (geld uitgeven), eetgedrag en toegenomen behoefte aan seks. Niet iedereen heeft daar gelukkig last van. Maar er zijn gevallen bekend die bijvoorbeeld grote schulden hebben gemaakt door dit ongeremde gedrag. Overigens komt dit ongeremde gedrag nog meer voor bij Dopamine Agonisten zoals o.a. Requip (ropinirol).
 • Bij langdurig gebruik en hogere dosis kunnen bewegingsstoornissen ontstaan zoals dyskinesie (overbeweeglijkheid), of juist bewegingsvertragingen. Het is best lastig om te bepalen wat door de Parkinson komt en wat door de medicatie wordt veroorzaakt. Ook hier geldt: niet iedereen krijgt die bijwerking.
 • Verminderde eetlust of juist daartegenover ongeremde eetlust (vaak suikers en chocolade). Chocolade is bij mij nummer één, kan er soms niet vanaf blijven, het schijnt dat chocolade even een korte dopamine prikkel afgeeft.
 • Hallucinaties (waarnemen van dingen die er niet zijn). Vaak voorkomend en veel oudere patiënten hebben hier last van, mijn huisarts geeft aan dat hinderlijke hallucinaties vaak bij haar gevorderde Parkinson patiënten voorkomen. Zelf heb ik daar ook last van als ik veel Levodopa slik. Met name ’s nachts in bed zie ik dan schimmen zweven in mijn slaapkamer van o.a. mensen en dieren. Als ik tijdelijk met Levodopa stop verdwijnen de hallucinaties.
 • Vermoeidheid, duizeligheid en/of slaperigheid door daling van de bloeddruk.
 • Hartkloppingen of onregelmatige hartslag. Zelf heb ik vervelende hartkloppingen bij Levodopa en val ik regelmatig spontaan inslaap op de bank. Als ik minder medicatie of de retard (langwerkende) versie slik zijn die klachten minder.
 • Maag/darm klachten: misselijkheid, verstopping (constipatie), diarree, winderigheid. Zelf heb ik veel last van verstopping en misselijkheid, maar het is moeilijk te bepalen of de oorzaak medicatie is of de ziekte, of beide.
 • Droge mond;
 • Verandering van gedrag, stemmingswisselingen, woede buien.
  Ook die stemmingswisselingen en irritatie herken ik, ook hier weer de vraag: is de oorzaak de ziekte Parkinson, de medicatie of beide?
 • Cognitieve achteruitgang. Mijn ervaring is dat Levodopa mijn snelheid van denken vertraagd. Als ik geen Levodopa gebruik kan ik veel beter functioneren op cognitief gebied en functioneert mijn geheugen beter.

Al deze bijwerkingen van Levodopa worden vermeld in de bijsluiter, en dit zijn dan alleen nog maar de meest voorkomende.

Mijn ervaring bij neurologen is dat er maar weinig wordt ingegaan op die bijwerkingen, ook preventief niet. Pas als je ernstige klachten hebt wordt het besproken. Levodopa is een niet lichaamseigen stof, die nogal wat ongewenste bijwerkingen produceert. Meer aandacht daarvoor zou op zijn plaats zijn, ook al omdat vaak veel medicatie wordt gecombineerd. Dat levert regelmatig ongewenste wisselwerkingen op. Neurologen zouden zich wat meer moeten verdiepen in de wisselwerking van meerdere medicijnen tegelijkertijd.

Een behoorlijk aantal patiënten krijgt naast Levodopa ook antidepressiva voorgeschreven, een combinatie die niet altijd goed uitpakt. Enige terughoudendheid zou aan te bevelen zijn.

Zoals de lezers van mijn blog weten ben ik vanwege alle bijwerkingen terughoudend met medicatie. Maar naarmate de progressiviteit van Parkinson toeneemt ontkom je er bijna niet aan om medicatie te gaan gebruiken. Als patiënt kan je wel zelf de afweging maken in hoeverre de medicatie jou helpt om een beter levensgenot te krijgen. Minder medicatie kan ook een optie zijn. En er zijn mensen die interessante resultaten bereiken met sport/beweging (kijk maar eens op Parkinson2Beat), meditatie, alternatieve middelen (Parkinson No-Meds op facebook), voeding, etc. Het zou mooi zijn als de reguliere gezondheidszorg (met name de neurologen) daar wat meer open voor zou staan.

Dit zijn mijn ervaringen en niet altijd wetenschappelijk bewezen conclusies. Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben en reacties via Facebook zijn welkom.

Tot de volgende blog.

Fred Fierst.

 

 Dit is een test van Roel

Donatie

van een willekeurig bedrag mogelijk door hier te klikken.
Alvast bedankt

 • Leefstijl
 • Program
 • Inschrijf
 • Doneer
 • Parkinson
 • Results
 • Donate
 • Vrijwilliger
 • Sponsor
 • Merchandise
 • Blog
 • Contact